Recent & Current Channel 4 Grand Designs Projects

Private Residence, House in the Woods, Hampshire

Nestled amongst mature trees on a 5-acre landscape, the 4 bedroom dwelling has been carefully positioned and sympathetically constructed to harmonise with its surroundings. Constructed from SIPs panel technology the fully-insulated and water tight frame was erected in just 10 days. BBS provided the Building Control on the conversion and extension to the original property. Tristan Wigfall, Director of Alma-nac is the architect and Heyne Tillet Steel the structural engineer.   


Updated: 2017-06-21 15:22:23   Added: 2017-06-21 15:22:23




Private Residence - Horsham, West Sussex

Cavello, Horsham, West Sussex

Once again BBS is pleased to be providing Building Control services on a Grand Designs project. This time it is a new-build near Horsham in West Sussex and one of the largest homes to feature on Grand Designs. The single-storey house is minimalist in its construction, rectangular in form and covers almost 6,000 Sq. Ft – sufficient space for 7 average sized homes. The property is 60 metres in length and constructed of: steel, granite, porcelain cladding and an immense expanse of glass!

M.E.Cassam Associates, based in Crowborough, East Sussex, is the architect on this very interesting design.


Updated: 2015-11-20 12:21:32   Added: 2015-11-20 12:20:59




Private Residence - Brockwell Park, London, SE24

Architect: Zac Monro Architects
Contractor: Rebuild (London) Limited
Building Control: BBS Building Control Limited

Private Residence, London

This former vicarage has been comprehensively 're-modelled'. The existing derelict house was stripped back to its main structure and all windows replaced and an external insulated dressing applied. A single storey extension was erected to the rear of the property with low-carbon construction and glazing to benefit from solar heat gain. The conversion allowed for an exceptional design, more in keeping with the natural context of the adjoining Brockwell Park, to a standard deserving of its location.

The architectural model for this conversion was the nearby Brockwell Lido which sits in a similar context. The profile of the building was lowered and adapted to appear more horizontal, with emphasis on simpler volumes The simplicity of the Architectural style allows the building to sit within the park in a subtle and sympathetic manner. Its elevations are made of simple rectangular volumes that reduce the scale of the whole, and the careful detailing underlies this.

The primary aim of the conversion was to mitigate the environmental impact of the existing house, without having to entirely demolish and re-build it. Keeping the existing structure greatly reduces the impact of the construction process whilst still allowing the architect to upgrade the home to conserve fuel and power. Over-cladding with low-carbon insulation, render, tiles and timber slats have greatly improved the thermal performance of the house, as has replacing all windows with ethically produced, high performance double glazed aluminium framed units (aluminium chosen as it is easily recycled). The green roof to the building also has well documented environmental benefits in terms of heat-loss and rainwater retention, as well as the obvious benefits in protecting biodiversity.


Updated: 2013-10-31 14:04:40   Added: 2013-10-31 14:04:40




Private Residence, Tring, Hertfordshire

Design and Build Firm: Facit Homes
Engineering Consultant: Packman Lucas
Building Control: BBS Building Control Limited

Private Residence, HertfordshireSituated in an area of outstanding natural beauty, the large south facing windows help keep the house warm in winter, while the solar shading helps to keep heat gains to a minimum in the summer. Facit worked closely with the engineering consultants Packham Lucas to design a complex yet simple to assemble structure.

The house requires a heating system with an output of just 4kW for the entire 200sq.m house. Facit buildings are designed to be airtight, so as not to lose heat. This necessitates the implementation of a heat recovery system that draws in fresh air and expels stale air while retaining the warmth.


Updated: 2013-08-28 12:55:49   Added: 2013-08-28 12:55:49




Private Residence, Ulcombe, Kent

Architect: Eldridge Smerin Architects
Building Control: BBS Building Control Limited

Private Residence, KentThis contemporary family house comprises a series of rectangular volumes on two levels around a screened courtyard and includes an indoor swimming pool and a double garage. The two levels of the house are linked by an open spiral staircase.

The construction was to utilise prefabrications in order to minimise on-site labour. Also to integrate green technology in a quiet and understated way and to optimise the environmental benefits of the building's orientation seasonally.


Updated: 2013-08-28 12:02:32   Added: 2013-08-28 12:02:32




Private Residence, Keston Park, Kent

Design Architect: Spaced Out Ltd., London
Main Contractor: Modillion Homes, Surrey
Glass Contractor: Cantifix, London
Building Control: BBS Building Control Limited

Private Residence, Kent

This property was inspired by the light and space of a woodland clearing. The house is full of curves and wonderful framed views of the parkland setting. Large expanses of glazing transform the views and emphasize the dynamic relationship of the building with the landscape. Constructed innovatively and economically by using curtain walling sections, each glazed façade contains Heat Mirror Film; a transparent film which minimises the heat entering and leaving the house through the glass.

The approximate floor area of the two-storey, steel frame construction is 380m2. The house includes: a large open-plan kitchen/dining area; six bedrooms; five bathrooms and a lift.


Updated: 2011-10-04 10:46:26   Added: 2011-10-04 10:46:26




Page: 0 |



Part of the Stroma Group